Recept na měkký sýr

120 min
Pro pokročilé
Recept na měkký sýr
Milujete měkký sýr? S naším návodem si ho hravě zvládnete vyrobit i doma!Více informací
Suroviny pro tento receptSyřidlo mikrobiálníChlorid vápenatýMezofilní kultura CHN11
Jednotlivé suroviny nakoupíte hned pod postupem
Popis

Co bude potřeba?

- Syřidlo mikrobiální

- Chlorid vápenatý

- Mezofilní kultura CHN11

- Mléko – kravské, kozí, ovčí – jaké máte k dispozici

Jak na výrobu měkkého sýru?

Mléko nejdříve zpasterujeme. Tedy zahřejme na 64°C, odstavíme a necháme půl hodiny stát.

Po 30 minutách hrnec s mlékem zchladíme na teplotu 35-37°C a přidáme mezofilní kulturu.

Kulturu necháme prokysat cca 50 minut (minimálně však půl hodiny), poté přidáme chlorid vápenatý a syřidlo. Mléko by při sýření mělo mít mezi 28-33°C. Přidáme tedy chlorid a syřidlo, a řádně promícháme.

Ustálíme hladinu mléka a necháme sýřit. Doba sýření se liší dle množství syřidla, u měkkého sýru budeme chtít sýřit cca 50 minut. Tedy dávkujeme syřidlo chy-max (1 ml na 15 litrů).

Sýříme tak dlouho, než se nám vytvoří lomová sýřenina. Poznáme to tak, že vpíchneme nůž do mléka a zlehka ho nadzdvihneme.  Vytvoří-li se tzv. pusinka, prostě zvládneme-li sýřeninu lehce nadzdvihnout, máme hotovo. Pokud ne, ještě počkáme.

Pokud je sýřenina pevná, nakrájíme ji svisle i vodorovně na mřížku o velikosti cca 1,5cm, necháme sýřinu chvilku zatáhnout, tedy odpočinout cca 10 minut.

Teď vezmeme formičku a opatrně do ní nabíráme sýřeninu, syrovátka nám protíká ven a uvnitř zůstává  sýrové zrno.

Naplněné formičky dáme na teplé místo, třeba zpět do toho vyhřátého hrnce, teplota by měla být cca 28°C alespoň prvních několik hodin.

Sýr ve formě otáčíme (sýr vyklopíme na ruku a vložíme zpět do formy) alespoň 4x po dobu, kdy bude prokysávat - cca 18 hodin.

Po této době sýr z formičky vyklopíme a vložíme do solné lázně, kde sýr solíme (cca 25 dkg sýru solíme 30 minut).  Příprava solné lázně – smíchejte studenou vodu cca 16°C a přidejte 20% soli.

Po nasolení sýr necháme okapat a poté uskladníme.

Suroviny
Syřidlo mikrobiální
Mezofilní kultura CHN11
Mezofilní kultura CHN11

Mezofilní kultura CHN11

242 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Články
Na vašem soukromí nám záleží

Ekokoza má ráda sušenky! Cookies nám pomáhají nabíźet správné produkty, fajn slevy a další skvělé služby. Stačí nám dát souhlas k jejich používání.

Upravit moje volbyPovolit vše