Recept na domácí mozzarellu

120 min
Pro pokročilé
Recept na domácí mozzarellu
Vyrobit si domácí mozzarellu s naším jednoduchým receptem určitě zvládnete! Potřebujete na ni jen pár základních ingrediencí a trochu času.Více informací
Suroviny pro tento receptSyřidlo mikrobiálníChlorid vápenatýMezofilní kultura CHN11
Jednotlivé suroviny nakoupíte hned pod postupem
Popis

Co bude potřeba?

- Syřidlo mikrobiální 

- Chlorid vápenatý

- Mezofilní kultura CHN11

- Mléko – kravské, kozí, ovčí - jaké máte k dispozici

Jak na to?

Mléko nejdříve zpasterujeme. Tedy zahřejme na 64°C, odstavíme a necháme půl hodiny stát.

Po 30 minutách hrnec s mlékem zchladíme na teplotu 35-37°C a přidáme mezofilní kulturu CHN11.

Kulturu necháme prokysat cca 50 minut (minimálně však půl hodiny), poté přidáme chlorid vápenatý a syřidlo. Mléko by při sýření mělo mít mezi 28-33°C. Přidáme tedy chlorid a syřidlo, a řádně promícháme.

Ustálíme hladinu mléka a necháme sýřit. Doba sýření se liší dle množství syřidla, sýr budeme chtít sýřit cca 35 minut. Dávkujeme syřidlo chy-max (1 ml na 10 litrů).

Sýříme tak dlouho, než se nám vytvoří lomová sýřenina. Poznáme to tak, že vpíchneme nuž do mléka a zlehka ho nadzdvihneme. Vytvoří-li se tzv. pusinka (prostě zvládneme-li sýřeninu lehce nadzdvihnout), máme hotovo. Pokud ne, ještě počkáme. Pokud je sýřenina pevná, nakrájíme ji svisle i vodorovně, na mřížku o velikosti cca 1,5 cm, necháme sýřinu chvilku zatáhnout, tedy odpočinout cca 10 minut. Hrnec se sýřeninou dáme ohřívat a zahříváme až do 39°C.

Neustále jemně mícháme a krájíme zrno až do velikosti hrášku. Odstavíme a necháme cca 1 hodinu odpočinout.

Slijeme syrovátku a v hrnci nám zůstane pouze sýrové zrno, které necháme ještě cca 2 hodiny ležet (volně prokysávat).

Nachystejte si horkou vodu cca 75°C, pokud bude voda chladnější, nepůjde sýr tavit.

Do vody vložíme kousek sýřeniny a prohněteme ji, což jde v horké vodě těžko, ale musíte si najít nějaký způsob, aby to šlo. Vytáhneme z vody a hněteme v ruce, pak opět do vody a postup několikráte opakujeme, po té vytvarujeme mozarellu, vložíme ji do studené vody a poté do slaného nálevu o koncentraci 10%.

Hotové kuličky vložíme do nálevu (3/4 litru převařeného solného roztoku + 1/4litru syrovátky) a uskladníme.

Suroviny
Syřidlo mikrobiální
Mezofilní kultura CHN11
Mezofilní kultura CHN11

Mezofilní kultura CHN11

242 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Články
Na vašem soukromí nám záleží

Ekokoza má ráda sušenky! Cookies nám pomáhají nabíźet správné produkty, fajn slevy a další skvělé služby. Stačí nám dát souhlas k jejich používání.

Upravit moje volbyPovolit vše